Lukașenko nu renunță. Dictatorul amenință cu intervenția Rusiei și respinge apelul la mediere externă: „Ne-am înțeles cu Vladimir Putin”

Mii de oameni au participat, sâmbătă, la înmormântarea unui bărbat care a decedat în timpul protestelor recente împotriva alegerilor prezidenţiale din Belarus, relatează BBC. Oficialii spun că protestatarul a murit când un dispozitiv exploziv i-a explodat în mână în timpul unui unei manifestaţii, dar susţinătorii opoziţiei contestă acest lucru, afirmând că el a fost împuşcat, informează universul.net .

Reporterii agențiilor de presă străine au estimat numărul participanților la peste 100.000, chiar până la 200.000. Europa Liberă nu a putut verifica independent numărul participanților. Ei au scandat „Demisia” și au mărșăluit, cu flori și baloane, către piața centrală a Minsk-ului. Și în alte orașe din Belarus au avut loc mitinguri de amploare.

Susţinătorii opoziţiei au fost prezenţi la Minsk, sâmbătă, unde au depus flori, au avut pancarte şi au cerut demisia preşedintelui.

Protestele în masă au izbucnit după ce preşedintele Aleksandr Lukaşenko a revendicat victoria la votul din 9 august. Comisia electorală a anunţat că Lukaşenko, la putere din 1994, a obţinut 80,1% din voturi, iar principala candidată a opoziţiei, Svetlana Tikhanovskaia, 10,12%, potrivit sursei citate.Dar Tikhanovskaia insistă asupra faptului că voturile nu au fost numărate în mod corespunzător.

Mii de oameni au fluturat steaguri, au aprins lumânări şi au pus flori la locul din apropierea staţiei de metrou unde a murit luni Aleksandr Taraikovski. Alţii au ţinut poze cu protestatarii răniţi, în timp ce şoferii s-au alăturat şi au claxonat.

Mulţi susţinători ai opoziţiei au scandat „Pleacă!” – un apel la demisia preşedintelui Lukaşenko – iar unii au purtat semne cu sloganuri împotriva violenţei poliţiei.

Circumstanţele morţii lui Taraikovski sunt neclare. Oficialii spun că a murit atunci când un dispozitiv exploziv i-a explodat în mână în timpul unui protest, dar susţinătorii opoziţiei contestă acest lucru.

Duminică, la Minsk, este programt un „marş pentru libertate”, la o săptămână după alegerile contestate.

În protestele care au urmat alegerilor, au fost arestate circa 7.000 de persoane. Poliția a intervenit brutal, rănind sute de oameni și omorând cel puțin două persoane. Între timp, câteva mii au fost eliberați, dar sute dintre cei arestați au povestit despre condițiile inumane din arest și despre bătăile la care au fost supuși.


Vezi intreg articolul original:
Data: duminică 16 august 2020
Loading...