Cultura protestelor, cultura civilizatiei si a victoriei societatii - lipseste. Insa a sosit momentul sa o creăm

Vorbeam zilele trecute cu Nicolas Valentin Vartan despre motivele pentru care Romania este unde este acum. El spunea ca asa suntem noi ca neam iar eu incercam sa ii argumentez ca de fapt suntem produsul unei istorii nefericite insa nu suntem un neam "slab" sau inferior - suntem la fel ca celelalte neamuri. Din pacate si-a sters comentariile rasiste la adresa romanilor insa mi-am dat seama ca acesta este un subiect ce poate fi dezvoltat si argumentat.

Totul pare sa plece de la implicarea - sau lipsa implicarii civice a populatiei.

De ce nu protesteaza populatia cand guvernantii fura si dau legi catastrofale? Luarea atitudinii de catre populatie, ar trebui sa fie primul lucru care apara democratia in Romania sau intr-o tara libera. Insa la noi, oricate nedreptati comite guvernarea, reactia populatiei este minima.


Sa ne uitam totusi la cateva motive.


- Pentru a iesi lumea la proteste, este nevoie de o cultura a protestelor.

Oamenii trebuie sa stie ca daca ies ei in strada, au sa vina si altii sa li se alature.

Oamenii trebuie sa stie din istorie ca in momentele de rescruce, daca vrei sa lupti pentru un drept, vei gasi acolo mai multi oameni gata de lupta. Istoria trebuie sa contina confirmarea faptului ca nu vei fi singur sa lupti contra tuturor.

Ce te faci insa daca lipseste aceasta cultura a protestelor?

Pai se intampla ca la noi - adica probabil sunt multi romani care ar vrea sa iasa, insa ei cred ca nu o sa mai iasa nimeni (lipseste cultura protestelor - istoria nu le prezinta argumentul) si asadar nu ies nici ei - pentru ca se presupune ca protestul nu va produce efecte.

In alte tari - exista cultura protestelor. Se stie ca daca au loc derapaje ale guvernarii, vor iesi multi oameni la proteste - astfel incat - cine doreste sa isi exprime nemultumirea se va duce sa se alature multimii. Multime despre care ei stiu sigur ca va exista acolo. Din istorie - din cultura protestelor.


- Nu exista cultura realizarilor cu forte proprii in ro.

In toata istoria noastra am fost cuceriti si ni s-a spus ce sa facem. Antreprenoriatul, initiativa - nu au existat la noi, nu au fost incurajate ci au fost distruse cum apareau. Venim mai ales acum dupa comunism in care am fost invatati ca cineva - statul - iti da casa, te trimite la munca, iti rezolva problemele si nu ai voie sa iei nici o initiativa.

Ideea ca noi putem schimba ceva, singuri sau mai multi organizandu-ne, poate parea amuzanta spre ridicola la romani.


- Nu exista modele, exemple de success, elite.

Elitele romaniesti sunt prea putine, prea usor de cumparat de PSD si mafie. Oamenii cu bani din ro sunt cocalari cu lanturi imense la gat si cu cefe late. Nu exista inspiratie pentru ceva bun la nici un nivel - nici pentru bogati nici pentru saraci. Pur si simplu nu exista nimeni si nimic care sa spuna societatii - asa e bine, asa e rau. E rau sa scupi seminte pe jos, e bine sa ajuti copii.

Suntem o tara cu prea putine repere sociale.


- Populatia activa este plecata din tara - 5 milioane de romani in floara varstei. Daca mai scadem vreo doua milioane bugetari care traiesc bine mersi la sanul statului criminal, daca mai scadem cateva milioane pensionari si asistati social, militarii si magistratii care nu au voie sa protesteze, cine mai ramane sa protesteze?

Firmele din tara care rezista, sunt de multe ori firme ce traiesc din contracte cu statul sau patroni cu legaturi in politica murdara. Ii taiem si pe ei de pe lista si de multe ori - odata cu patronii, si pe angajati - oameni cunosc legaturile, cine le plateste salariul.

Singurul filon mai potent - filonul nationalist, a fost de mult capusat, spart in 500 de grupuri si idei si trimis in ridicol cu miscari gen legionari si daci liberi care nu participa la proteste impotriva ciumei rosii. Ei sunt anti ... ceva... altceva - nu impotriva ciumei rosii. Au probleme mult mai grave cum ar fi daca exista iluminati sau reptilieni - nu nivelul de trai, nu hotia pe fata care se intampla la guvernare.

Una peste alta, cred ca numai din prisma acestor factori ai migratiei si subordonarii populatiei, numarul unor eventuali protestatari a fost redus drastic.

Deci de ce nu protestam? Pentru ca nu prea are cine. Spuneti-mi o categorie de varsta si ocupatie care ar putea sa protesteze.


- Pentru a se produce un protest popular, este nevoie de un eveniment deosebit fata de cotidian - de o rupere de ritm.

Intr-o tara unde se produc putine evenimente negative, scaderea pensiei cu 1 E poate duce la proteste masive cum s-a intamplat in Spania.

La noi insa, cotidianul este dezstrul national zi de zi. Pentru ca populatia sa tresara si sa iasa la proteste, este nevoie de o rupere de ritm deci de un dezastru si mai mare. Doamne fereste.


- Lipsa implicarii se datoreaza si lipsei proiectelor cinstite si oneste. Se poate intra in politica - care a fost dominata pana acum de fosile comuniste, deci - un domeniu complet neatractiv pana de curand. Iar apoi mai exista fundatii si ONGuri insa despre care se mai aude ca au tot felul de subventii din afara etc. Romania se afla la confluenta unor interese extrem de mari - Rusia, America Eu. Nu trebuie sa fii un geniu sa intelegi ca vin bani din afara (mai ales din Rusia) pentru diverse proiecte "nevinovate".

Insa de curand au aparut partide noi si proiecte civice noi iar implicarea civica poate sa creasca acum.Asadar de ce nu iese lumea la proteste si de ce nu se implica civic in Romania?

Pentru ca nu prea are cine si pentru ca nu exista o cultura a protestelor.

Nu exista o astfel de cultura pentru ca ea a fost distrusa in toata istoria noastra si inlocuita cu o cultura a neimplicarii si supunerii.

Daca in alte tari, nationalistii sunt in prima linie a luptelor de strada, la noi nationalistii au fost deraiati in ridicol si nu se mai implica social. Iarasi lipseste o cultura a nationalismului legitim iar bietii romani cad ca mustele retoricii Rusiei - singura forma de nationalism ce poate fi gasita. Daca e singura ce sa faci? Doar nu facem noi alta?
Ce putem face.

Putem sa fim eroii timpurilor noastre.

Daca pe vremea innaintasilor nostri, a fi erou insemna sa te lupti cu arma pentru tara, in timpul nostru, putem sa fim eroi si altfel. Putem sa devenim eroii timpurilor noastre daca punem bazele acestei culturi a binelui, a protestelor, a implicarii civice, a realizarilor cu forte proprii si antreprenoriatului civic.

Salvarea tarii si a romanilor a fost motivatia care le-a dat aripi eroilor nostrii de-a lungul timpurilor. Salvarea tarii si a romanilor o putem facei si noi acum. Putem sa ne salvam tara daca contribuim la consolidarea acestei culturi a implicarii civice.

Daca aceasta cultura nu exista, niciodata nu vom putea sa ne revenim, pentru ca oricat de mult ajutor ni se va da, noi trebuie sa fim cei care sustinem societatea. Nu americanii, nu ambasadele. Romanii trebuie sa invete pas cu pas ce nu au avut posibilitatea niciodata de-a lungul istoriei - trebuie sa invete ca ei sunt singurii care isi pot face viata mai buna, implicandu-se.

Aceasta este poate cea mai importanta lectia a civilizatiilor care au avut succes in lume.

Prosperitatea se obtine prin implicare civica la fiecare pas, in fiecare zi, in fiecare moment.

Problema este ca la noi exista toate motivele ca aceasta implicare sa nu apara.

Punand bazele acestei culturi a implicarii, punem bazele renasterii poporului roman - punem bazele unei culturi care duce la prosperitate si salvare - obiectivele tuturor eroilor.


A venit momentul sa fim "acei oameni" care scriu istoria si salveaza Romania. Haideti romani sa ne creeam aceasta cultura.

Cineva trebuie sa defineasca aceasta cultura si dupa cum vedeti - nu apare nimeni. Doar noi o putem scrie.


Inspiratie?

https://www.amazon.com/One-Good-Deed-Chronicle-Books/dp/1452106681

Data: sâmbătă 05 ianuarie 2019
Autor: Alex Toader
Loading...