Democratia Directa - iluzia care ne da tarcoale in momentele cele mai grele

Viata in Romania dar si in lume se pare ca merge in directii din ce in ce mai gresite in ultima perioada.

In lume 1% din populatie detine 50% din bogatii - un lucru incorect fara indoiala.

La noi in Romania guvernarea este detinuta de hoti si comunisti care doresc sa introduca chiar si dictatura.

In aceste momente grele, apare nevoia ca populatia sa detina instrumentele necesare pentru a  se opune legal acestor abuzuri.

Una din teoriile care mai apar din cand in cand, este Democratia Directa (DD).


Este DD un sistem fezabil? Exista numeroase probleme pe care oamenii in disperarea lor, in fata actualelor sisteme, nici nu le mai analizeaza. Practic aproape orice sistem pare mai bun decat ce avem acum. Insa hai sa ne uitam la cateva probleme ale DD inainte sa ne pronuntam.


1 - In DD, cei mai multi vor castiga mereu. Faceti niste investigatii si veti vedea ce categorie sociala va decide politica fiscala a Romaniei, politica exterena etc. Hint: cei multi nu sunt cei mai inteligenti nicaieri in lume.

2 - Populatia needucata este usor de manipulat cu instrumentele media TV ziare etc. Deci daca avem DD si apare Gadea sau Diaconescu pe post - ei pot sa convinga o majoritate needucata folosind o vrajitoare sau alte chestii ridicole care insa prind la popor. Majoritatea needucata este usor de manipulat. Este mai putin usor de manipulat segmentul educat al populatiei - cu cat mai educati si mai inteligenti cu atat mai greu de manipulat.

3 - Libertatile minoritatilor vor disparea. Daca majoritatea doreste sa nu se poarte mustata, se voteaza ca nu se poarta mustata. Nu va exista nici un drept al unei minoritati. Pentru ca majoritatea castiga intotdeauna. Vorbim aici de drepturi sexuale, religioase, sociale, politice. Va fi dictatura absoluta a majoritatii.

4 - Exista politici nepopulare care trebuiesc implementate, lucru care nu se va putea face in DD. Spre ex cazul pestei porcine. Trebuiesc omorati porcii. Oamenii voteaza insa impotriva acestei actiuni. Ce facem deci cu politicile nepopulare benefice?

5 - Majoritatea legilor sunt probleme extrem de tehnice care necesita cunostinte de specialitate (de drept pentru armonizarea legilor cu cele existente sau cu cele EU, de economie etc). Oamenii nu vor intelege aceste probleme si vor vota fara sa inteleaga.

6 - Exista politici ce necesita o continuitate - politici pe termen mediu si lung. In momentul aducerii in discutie a unei legi sau masuri, ea trebuie analizata din perspectiva impactului asupra acestor politici pe termen mediu si lung - lucru imposibil de administrat intr-o DD. Este imposibil sa ceri intregii populatii sa fie constienta de toata complexitatea guvernarii si proiectele asumate pe termen mai lung.

7 - Daca sistemul actual nu functioneaza - nu inseamna ca trebuie facuta o schimbare heirupista netestata, nestudiata si care sa darame complet societatea. Daca nu va funcitoneaza sistemul DD si raman toti pensionarii fara pensii sau apar alte catastrofe? Schimbarile acestea se implementeaza facand un studiu pe un oras sau o zona pe perioade lungi de 10 sau mai multi ani. Vezi studiile in domeniul "Venitului minim garantat" facute in lume.

8 - DD presupune un vot electronic nu? Sistemele electronice nu sunt sigure. Nu exista in lumea asta nici un singur sistem electronic care sa fie sigur ci doar mai greu de spart. Voturile sunt stocate intr-un format electronic care presupune un risc imens ca sistemul sa fie spart si controlat de alte puteri.

9 - DD electronica este un sistem mai complicat decat sistemul voturilor clasice. Se va trece de la un sistem simplu in care voturile sunt de hartie, se varsa din urna si se numara cu observatori - sistem care este la indemna oricui - se va trece la un sistem electronic pe care il vor controla doar cei cu cunostinte IT. Va fi ca trecerea de la monede din metal la bani de hartie si apoi bani electronici - intelg mai putini cum functioneaza.

- Si mai exista cu siguranta multe alte probleme.


Dupa cum vedem, exista numeroase probleme unele cu potential catastrofal - ca neintelegerea situatiei politice de ansamblu de catre populatie, neintelegerea sistemelor complexe economice, juridice, administrative, dictatura absoluta a majoritatii, riscurile de securitate.

Sistemul curent are cu siguranta probleme grave insa ele tin mai degraba de implementare - adica de neimplicarea populatiei in politic. Sistemul reprezentativ nu functioneaza eficient intr-o societate care nu se implica in dezbateri, alegeri etc. Cu o puternica implicare a societatii in viata civica si politica, problemele se pot aduce in discutie, analiza, gasite solutii si votate partidele sau oamenii care si le asuma - oameni capabili intelectual, instruiti in aceste domenii. Este obligatia populatiei sa se implice pentru ca politicul sa le ofere solutii si oameni de calitate.


Repararea sistemului actual pare mai simpla decat reinventarea unui sistem cu totul nou. Nu zic ca nu e bine sa ne gandim la un sistem cu totul nou, insa daca incercam - haide sa analizam problemele, sa le rezolvam si sa venim cu un sistem care macar in teorie sa functioneze.

Din pacate, Democratia Directa nu pare un sistem care sa functioneze nici macar la nivel teoretic in momentul de fata.


Data: duminică 30 decembrie 2018
Autor: Alex Toader
Loading...