Independența presei

Traim intr-o lume care se schimba dramatic iar noi, vrand-nevrand, trebuie sa ne adaptam si sa ne schimbam odata cu ea.

Presa este una dintre institutiile puternic afectate de aparitia internetului.

Cine a lucrat in acest domeniu al presei sau a inercat o afacere in presa, stie ca pur si simplu, presa nu mai poate sa fie o afacere - presa nu reuseste sa scoata profit. Ziarele pe hartie nu se mai vand, totul este online si gratuit.

Aceasta situatie a fost foarte abil observata si exploatata de catre tot felul de oameni de afaceri, politicieni sau oameni cu o agenda mai mult sau mai putin curata.


Deoarece institutiile de presa

- au devenit intr-un timp scurt neprofitabile (odata cu explozia presei online), si

- deoarece presa reprezinta un instrument foarte puternic de influentare a maselor,

practic institutiile de presa au fost acaparate (foarte ieftin) pentru a folosi altor interese decat informarii corecte a publicului.


Situatia nu se regaseste doar in Romania unde majoritatea trusturilor de presa au ca patroni oameni condamnati penal, politicieni corupti sau fosti comunisti ci se regaseste in toata lumea.

Why the Press Is Less Free Today - The New Yorker

Global press freedom plunges to worst level this century - theguardian.com

Mainstream Media is Broken. The Freedom of the Press is Endangered - anonhq.com


Presa - care este cainele de paza al democratiei, a treia putere in stat, instrumentul principal de informare a populatiei - si-a pierdut profitabilitatea si odata cu profitabilitate, si-a pierdut practic libertatea. Prea a devenit falimentara, adica vulnerabila - usor de preluat de interese politice, comerciale sau mafiote.


Omenirea trebuie sa gaseasca rapid o solutie la aceasta problema extrem de grava - trebuie sa gasim metode de a face din nou presa profitabila astfel incat jurnalistii sa serveasca interesele publicului si nu interesele angajatorilor.

Exista variantele jurnalistilor care se sustin din donatiile publicului si exista astfel de exemple care functioneaza cum ar fi jurnalistul independent Malin Bot dar si alte publicatii ca Recorder sau G4Media care realizeaza si venituri din donatii de pe Patreon.

Insa aceasta varianta a donatiilor nu cred ca poate fi generalizata ci trebuie gasita o metoda mai constanta pentru a scoate presa de sub influenta investitorilor care vor sa dea o directie anume presei.


O varianta ar putea sa fie subventiile de la stat pentru presa. Investigatiile costa, aparatura costa, jurnalistii (in pofida a ceea ce cred multi) sunt oameni care au viata personala si cheltuieli ca oricine altcineva. Investitiile de la stat pentru sustinerea libertatii presei - pentru consolidarea (sau recuperarea) libertatii presei mi se par esentiale in noua lume a internetului si a informatiilor gratuite.

Trebuie sa ne adaptam timpurilor in care traim - libertatea presei este in grav pericol si asta ne afecteaza vietile, democratia, economia. Statul trebuie sa faca ceva pentru a isi consolida a treia putere in stat.

Data: duminică 11 noiembrie 2018
Autor: Alex Toader
Loading...