Sistemul de angajari la stat - primul pas catre o administratie ineficienta

Dupa cum stim, posturile de la stat au vizibilitate mica pe piata muncii deoarece nu urmeaza aceeasi pasi ca si posturile din domeniul privat:

- nu apar in websiteuri de profil, 

- nu pot fi cautate usor deoarece nu apar intr-un singur loc centralizat ci apar pe diverse siteuri mai mult sau mai putin obscure si cunoscute de populatie,

- nu pot fi filtrate dupa data, locatie, cuvinte cheie etc, 

- de multe ori au cerinte ciudate sau le lipseste reclama remuneratiei.


Ca urmare a acestei vizibilitati extrem de mici, posturile de la stat au tendinta sa fie date printre prieteni sau "pe pile" cum se spune romaneste. Sau poate ca acesta este chiar scopul acestei vizibilitati extrem de reduse.

Rezultatul? Persoanele angajate pot avea o datorie morala fata de cel care i-a ajutat cu postul, deci posturile la stat pot fi folosite ca arme electorale sau de partid iar persoanele angajate nu sunt mereu cele mai pregatite - neavand parte de o concurenta deschisa si foarte mare. Avem asadar oameni santajabili care fac parte dintr-un sistem de nepotism si clientelar de partid, cu performante posibil mai slabe decat in mediul privat.


Solutia?

Solutia exista - centralizarea tuturor oportunitatilor  de angajare intr-un singur website sau aplicatie pentru toate posturile disponibile la stat. Solutia aceasta exista in tarile civilizate si care doresc un proces transparent si performant de angajare. Ca exemple foarte rapide avem siteul guvernamental de angajari din Irlanda, US, sau altul tot US, Canada, Singapore etc etc.


De ce nu face guvernul Romaniei un astfel de site sau aplicatie? Pai este simplu nu? Partidele care se tot perinda la guvernare de 30 de ani, nu doresc sa piarda aceasta masa de manevra, un numar imens de oameni care sunt slab pregatiti, au un program de munca extrem de lejer iar remuneratie lor este cu 10-20% mai mare decat in mediul privat. O masa de angajati care isi aprecieaza probabil foarte mult postul.

Apoi, daca ar fi sa apara o astfel de aplicatie, ar aparea alte probleme de genul - cine ia banii - si vorbim de sume exorbitante - probabil milioane - pe cand o astfel de aplicatie se poate construi cu cateva zeci de mii de E la privat. Apoi se mai poate pune problema - cine detine controlul - si aici apar tot felul de discutii despre manipularea datelor etc.

Deci cine vine cu o astfel de propunere trebuie sa puna un proiect foarte solid pe masa. Trebuie sa fie un om de casa, gospodar, care imparte cu prietenii - nu?


Noi propunem insa o alternativa guvernului.

Zona Libera propune guvernului sa construiasca o aplciatie pentru toate joburile din andministratie - gratuit, implementata cu norme stricte de securitate a datelor, o da spre administrare guvernului, urmand ca plata sa fie facuta prin existenta reclamelor de pe site. 

Credeti ca va accepta guvernul Romaniei aceasta oferta? Sa faca ceva gratuit pentru imbunatatirea vizibilitatii oportunitatilor de angajare? Pentru cresterea competitivitatii aplicatiilor la posturile libere?Problema este mult mai ampla si mai cronica in administratie

Lipsa solutiilor software sau folosirea solutiilor inhouse (firme "prietene" abonate la contracte cu statul) la preturi exorbitante si care produc aplicatii nefunctionale, fac ca viata cetatenilor romani sa fie extrem de grea cand au de rezolvat probleme cu institutiile statului. 

Solutii exista si sunt extrem de ieftine - daca se doreste rezolvarea acestor probleme. Parteneriatul transparent cu mediul privat poate rezolva extrem de multe probleme din aparatul de stat, poate reduce drastic numarul angajatilor, poate reduce birocratia, timpii de raspuns, calitatea interactiunii cu cetatenii. 

Inca se completeaza date pe foi care sunt apoi transferate manual in aplicatie, aplicatiile nu comunica intre ele, aplicatiile sunt extrem de vechi si nefunctionale... toate acestea rezultand in timp extrem de lung pana la rezolvarea problemelor, o multime de angajati care fac manual munca ce ar putea fi automatizata, frustrare si ineficienta. 


Solutiile sunt simple, oamenii le doresc, insa... nu se poate din pacate. Liderii acestei tari au probabil alte preocupari.
Data: miercuri 17 octombrie 2018
Autor: Alex Toader
Loading...