Cum consolidăm civismul in România?

Este oarecum surprinzător cât de imatur este civismul în România după un an și jumătate de când Dragnea a declanșat cruciada împotriva democrației și împotriva populației.

Încleștarea între actorii acestui demers apocaliptic, pare că atinge în fiecare moment cotele maxime pentru ca în perioada urmatoare să se atingă tensiuni și mai înalte.

Cu mici excepții însă, societatea civilă nu pare să se trezască.


Organizațiile civice născute din aceste frământări, nu se maturizează, ideile nu se sedimentează. Implicarea populației nu este nici fermă nici constructiva nici foarte participativă. Cu siguranță toată lumea a înțeles pericolul însă nu apare acel proiect la care lumea să se alipească.

De câte ori a apărut o minimă idee la care lumea să se alipească, oamneii au venit. Acesta pare să fie modelul care funcționează în societatea românească. Și la mitingul de pe 10 august - ideea a fost lansată de diaspora, iar românii din țară s-au alăturat.


Singură forță politică real reformatoare din România - USR - are și oamenii, are și baza în teritoriu, are și mentalitatea necesară salvării României însă ei sunt cu Soros. Sau așa îi vede lumea. Sunt cu străinii - nu cu românii, iar ei nu se dezic de aceste acuzatii (sau nu suficient), fapt care face, ca singură forță politică reformatoare, să fie relativ ignorată.

Au mai fost mișcări - "partidul diaspora" parcă - un grup pe Facebook care reușise să colecteze energia mitingului de pe 10 August. Ce s-a întâmplat cu ei? În două săptămâni au apărut discuțîi despre cine conduce și cum conduce iar proiectul a căzut in derizoriu.


Și resursele oamenilor sunt o problema - cine să se ocupe să organizeze - când oamenii au servici, au probleme personale?

Așadar ce facem dragi prieteni? Cum aducem implicarea civică a românilor la nivelul următor? Nivelul constructiv? Implicarea civică a noastră, a populației, trebuie să se maturizeze, să devină mai fermă, mai organizată. Implicarea civică trebuie să se materializeze în proiecte concrete la care oamenii se se poată alătura. Însă tebuie să fie proiecte bune, viabile, transparente, democratice - organizații cu un program ideologic clar și asumat.


Ce cred că ar trebui făcut, este ca persoanele care considera că pot să organizeze și să relanseze civismul în România, să încerce să construiască, iar noi să încercăm să îi ajutăm. Însă trebuie să ne implicăm cu toții - ei să facă iar noi să îi ajutăm. Cel mai mare ajutor este să contribuim financiar (cu sume minime insa suficiente daca contribuie mai multi oameni) - astfel incat ca ei să poată să plece de la job și să se ocupe de un ONG sau cum vor ei să se organizeze.


Populația este dispusă să ajute astfel de persoane - avem exemplul lui Mălin Bot. Însă acești lideri trebuie să producă - idei, planuri, evenimente - să demonstreze că ei pot să construiască ceva la care noi să ne alăturăm. Din păcate Mălin văd că nu apucă drumul acesta - drumul unui lider care pune bazele unei construcții cu program clar și asumat la care oamenii să se poată alătura. Poate știe el mai bine ce face.


Sunt extrem de puțini cei care par dornici și capabili să pună bazele unor proiecte civice.

Unul dintre ei este Tudor Carstoiu care a lansat o petiție pentru susținerea Proclamației din 10 August 2018.

https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/sustine-proclamatia-adunarii-centenare-de-la-bucuresti-din-10-august-2018


Haideți dragi români să construim civic, nu doar să manifestăm. Haideți să ne organizăm pentru a avea mai multă forță și pentru a consolida civismul în România - acum și mai ales pentru viitor.

Data: joi 30 august 2018
Autor: Alex Toader
Loading...