Sunt zilele PSD în politica europeană numărate? Petiție pentru excluderea PSD din rândul PES

Petiția de excludere a PSD din rândul social-democraților europeni câștigă susținere internă și internațională.

Social-democrații danezi au hotărât să susțină excluderea PSD din Partidul Socialiștilor Europeni (PES), decizia fiind publicată pe pagina de pe rețeaua de socializare a parlamentarului danez Orla Hav. Problema a intrat în atenția social-democraților din Danemarca prin intermediul unei scrisori deschise/petiții lansate de un grup de români stabiliți în Danemarca, Belgia, Elveția și altele. (vezi petitia)

Petiția românilor din diaspora, lansată în urma evenimentelor din Piața Victoriei de vineri, 10 august, a adunat în doar câteva zile zeci de mii de semnături, totalizând la data acestui articol peste 70.000 de susțineri.


Nu este singura astfel de petiție online, una asemănătoare are și susținerea europarlamentarului Cătălin Ivan, politician intrat în atenția publicului după mai multe atacuri virulente la adresa liderului PSD, Liviu Dragnea, precum și a premierului Viorica Dăncilă. Ieșeanul Cătălin Ivan, europarlamentar ales din partea PSD, susține că în acest moment nu mai este membru al grupării conduse de Liviu Dragnea, după ce în primăvară, în urma Congresului PSD, și-a declarat adeziunea drept nulă.

Această a doua petiție este distribuită masiv pe rețelele de socializare, inclusiv în rândul simpatizanților PSD, fapt pentru care europarlamentarul și-a atras deja numeroase atacuri.


Cu toată susținerea internă și internațională, este destul de greu de apreciat în ce măsură o astfel de inițiativă ar putea avea succes, în condițiile în care poziția PES în Parlamentul European nu este foarte stabilă iar aportul PSD relativ important.

Mai mult, nu există precedent pentru exluderea unui partid politic din PES. Solicitări repetate au fost adresate președintelui PES, Serghei Stanishev, atât pentru excluderea FIDESZ în urma discursului consecvent anti-european al liderului Viktor Orbán, precum și pentru excluderea AKP, partidul condus de Recep Erdogan, solicitări la care liderii PES au refuzat, cel puțin deocamdată, să răspundă.

Cu toate acestea, strângerea de semnături continuă, europarlamentarul Cătălin Ivan afirmând pe pagina personală că ”Fiecare semnătură înseamnă un argument în plus pentru socialiștii europeni de a lua măsuri împotriva grupului infracțional care a luat captiv PSD și mai are puțin până să ia captivă România.”

Scrisoarea deschisă inițiată de românii din diaspora poate fi consultată aici.


Data: marţi 21 august 2018
Autor: Edith Vereș
Loading...