Soarele. Expunerea.. pentru cei mari, pentru cei mici..

Sfântul Ioan Gură de Aur scrie: „Dumnezeu a creat soarele în ziua a patra, ca să nu socoteşti că datorită lui avem ziua”.

Sfântul Ambrozie subliniază îndeosebi acest fapt:

„Priveşte mai întâi la tăria cerului care a fost făcută înaintea soarelui; priveşte mai întâi la pământul care a început a se vedea şi era tocmit încă mai înainte ca soarele să se ivească; priveşte la verdeaţa pământului care a fost mai înainte de lumina soarelui. Rugii de mure au fost mai înainte de soare; firul ierbii e mai bătrân ca luna. Aşadar, nu socoti drept zeu acel lucru ale cărui daruri date de Dumnezeu se văd a fi mai preţioase. Trecuseră trei zile; în vremea aceasta nimeni nu s-a îngrijit de soare totuşi strălucirea luminii se vădea pretutindeni. Căci şi ziua îşi are lumina ei, care şi ea a fost mai înainte de soare.” (Ieromonah Serafim Rose, Cartea facerii, crearea lumii noi și întâiul om: perspectiva creștin-ortodoxă, traducere din limba engleză de Constantin Făgețan, Ed. a 2-a, rev., Editura Sophia, București, 2011, pp. 84-85)

Acestea fiind spuse, să ne continuăm „expunerea”.. la soare.

Dar, cum?

„Expunerea la soare este benefică organismului atâta timp cât sunt respectate orele de plajă recomandate de către specialiștii dermatologi. Pe lângă beneficiile de ordin estetic, expunerea la soare favorizează sinteza de vitamina D, necesară pentru prevenirea rahitismului la copii și a osteomalaciei la adulți, ameliorează durerile articulare și fortifică sistemului imunitar.

Totuși, nu trebuie omis faptul că expunerea prelungită la soare constituie un factor de risc pentru apariția a nenumaărate afecțiuni - cancer de piele, arsuri solare, cataractă, degenerescența maculară. De asemenea, această practică poate agrava afectiuni patologice deja existente, precum: boli cardiovasculare sau boli autoimune.

Mit: Cancerul de piele apare numai la persoanele vârstnice.

Adevăr: Este total eronat. Melanomul ocupă locul secund în topul celor mai frecvente forme de cancer în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 20 ani. Detectarea precoce a acestei forme de cancer este vitală pentru salvarea vieții pacientului! (SfatulMedicului.ro)

„Deşi este mult mai rar decat la adulţi, cancerul de piele poate fi întâlnit şi la copii. Riscul de a dezvolta cancer de piele este şi mai mare în cazul adolescenţilor, incidenţa în cazul acestora apropiindu-se alarmant de cea a adulţilor tineri.

Atunci când vorbim de cancere de piele la copii, ne referim la două mari categorii: melanomul, cancerul de piele dezvoltat la nivelul celulelor melanocitare, de altfel şi cea mai agresivă formă a acestui tip de cancer, şi cancerul non-melanom – carcinoamele cutanate şi alte tumori maligne rare dezvoltate la nivelul pielii, acestea din urmă fiind mai mult excepţii, dezvoltate în cadrul unor sindroame genetice sau în cazul copiilor cu imunodepresie. Melanomul însă, reprezintă un diagnostic cu un impact foarte grav, a cărui vindecare depinde de momentul în care este depistat. Din fericire, dacă este descoperit în fază incipientă, melanomul poate fi vindecat într-o proporţie foarte mare.

„La copii, incidenţa în lume este estimată undeva la 0,8 cazuri noi anuale la un milion de copii sub vârsta de 10 ani. Este, deci, extrem de rar. După această vârstă, la adolescenţi, incidenţa poate creşte uşor. La adolescenţi, riscul se apropie de cel al adulţilor tineri, astfel încât trebuie educaţi să fie atenţi la modificări rapide apărute la nivelul aluniţelor existente, precum şi la dezvoltarea de leziuni noi atipice”, atrage atenţia dr. Adriana Diaconeasa, medic primar dermato-venerologie şi dermato-pediatrie, în cadrul clinicilor Bioderm.

Expunerea la soare nu trebuie interzisă, fiind importantă în procesul de sinteză a vitaminei D, cât şi în dezvoltarea optimă fizică şi emoţională a copilului. Totuşi, arsurile solare căpătate în copilărie dublează riscul de cancer mai târziu, în viaţa de adult. „Prin urmare, prevenţia se va face prin combinarea mai multor metode: se evită expunerea la soare la orele de risc - 12:00-16:00 -, se folosesc cremele fotoprotectoare şi se poartă haine de protecţie”, conchide medicul dermato-pediatru. (adevarul.ro/sanatate/medicina)


Data: luni 20 august 2018
Loading...