Tendințe de toamnă... pe piața muncii

Conform ultimelor raportări ale Institutului Național de Statistică - INS, s-a înregistrat o majorare a numărului de locuri de muncă disponibile față de aceeași perioadă a anului trecut (trimestrul II).

Cele mai multe joburi disponibile sunt în domeniul serviciilor, administrației publice șial sănătății și asistenței sociale. De asemenea, există multe oferte de muncă și în zona industriei prelucrătoare. La polul opus se regăsește industria extractivă, unde se regăsesc cele mai puține locuri de muncă. Din toate aceste oportunități de angajare, 27% sunt în sectorul bugetar.

Tot cifrele INS arată că a existat o creștere a interesului antreprenorilor pentru domenii ca industria prelucrătoare și activitățile de transport și depozitare, majorare reflectată în creșterea locurilor de muncă. Nu se poate spune același lucru despre domeniile asigurărilor financiare și al activităților comerciale, care se confruntă cu o diminuare a oportunităților de angajare.

În ceea ce privește interesul arătat de viitorii angajați, aceștia s-au orientat către posturile de specialiști în diverse domenii de activitate, o opțiune care înregistrează o scădere a numărului locurilor de muncă.

Comparativ cu trimestrul precedent, înregistrăm creșteri ale oportunităților de angajare în ocupațiile de muncitori necalificați, operatori mașini/instalații, și diminuări ale acestora în domeniul lucrătorilor din servicii, potrivit datelor INS.

Printre motivele pentru care piața economică din România se confruntă cu această creștere a locurilor de muncă se numără migrația tot mai mare a românilor către Europa de Vest, dinamismul pieței muncii și lipsa legăturii dintre competențele deprinse în cadrul instituțiilor de învățământ și necesitățile angajatorilor.

Data: luni 20 august 2018
Loading...