Dragnea a fost încolțit

Represiunea brutală a protestului din 10 august este posibil să fie punctul final al micului Erdogan de România - Liviu Dragnea.


În fiecare zi, ies la suprafață noi detalii, care mai de care mai înfiorătoare: aflăm că jandarmii aveau numerele de identificare acoperite, au fost trimisi jandarmi și politisti înarmați cu munitie letala în mijlocul haosului provocat tot de ei și doar o minune a făcut să nu existe victime, știm despre infiltrați care au atacat jandarmii, am văzut protestatarii bătuți degeaba și multe multe altele.

Toate aceste abuzuri vor trebui bineînțeles decontate de cineva. Și chiar dacă nu politic, pentru că la noi nu se practică demisia de onoare, aceste abuzuri vor trebui să fie decontate eventual în plan juridic - cu închisoarea - singura amenințare care reușește să îi tempereze pe hoții din politica românească.


Așadar abuzurile există, procurorii investighează, cineva va plăti.

Evident că Dragnea este vinovat însă probabil nu se va ajunge până la el - probabil și-a acoperit urmele și a pus executanți să se ocupe și să plătească în cazul în care iese treaba urat. Însă, aceste investigații vor descoperii lucruri foarte urâte despre toți cei care s-au ocupat de opresiunea populației, lucruri care îi vor atinge pe apropiații lui Dragnea, îi vor stirbi autoritatea în partid, îi vor îndepărta pe membrii PSD de el, vor eroda iarăși procentele PSD care deabia se mai țin însă sunt în cădere liberă.


Dragnea a reușit să ducă partidul de la 45% la 20-25% în doar un an și jumătate. Și nimic nu pare că va oprii această tendință de scădere. Tot ce se întrevede este că Dragnea își va continuă lupta prin care încearcă să se salveze personal de pușcărie scufundând partidul și odată cu el pe toți apropiațîi săi. Toți oamenii pe care Dragnea i-a pus în funcțîi cheie, au de suferit iar represiunea protestelor va fi un exemplu - vor plăti cu libertatea aceasta sustinere pentru Dragnea.

Evident că membrilor PSD nu le convine. Membrilor de rând, șefi de filiale etc. Sentimentul anti PSD este la cote maxime și nu se întrevede nimic care să îl oprească - nu se întrevede decât o afundare și mai mare.

Ecaterina Andronescu a dat semnalul de deschidere al balului, Tudose și Bădălău s-au alăturat. Problema care se pune însă nu este de a alege o tabăra ci de a alege supraviețuirea PSD. Filialele locale sunt vandalizate, campania "Fără penali în funcțîi publice" tezeste oamenii din teritoriu si sentimentul anti PSD. Baronii locali sunt puși într-o situație pe care nu o înțeleg.

Iar speranța nu este la Dragnea. Tot ce a făcut Dragnea a fost să ducă la această situație și tot ce va face Dragnea în continuare nu va fi decât să ducă la amplificarea crizei. Membrii, liderii din teritoriu, liderii din conducere văd sfârșitul.


Un eveniment extrem de interesant este și cererea demiterii Vioricăi Dancila de către Bogdan Chireac și Dragnea.

Este foarte probabil că Dancila să se simtă amenințată de justiție iar Dragnea să o șantajeze că își ridică protecția pe care i-o oferă prin funcția de PM și prin partid. Dacă Dragnea își ia mâna de pe Dancila, aceasta va fi sfâșiată de justiție și opinia publică.

O amenință Dragnea pe Dancila? Urmează oare al patrulea guvern PSD? Simte Dragnea că inamicii nu îi mai sporta conducerea și vrea să le ofere funcția de PM sau macar sa ii aduca la masa negocierilor? Să pară ca tot el face cartile inca? Incearca sa evite o debarcare totală? Poate va fi din nou Tudose? Sau măcar cineva mai competent care să asigure organizatiile din teritoriu că dezastrul din administrație va fi cât de cât estompat? Vine iarnă oameni buni. Va dați seama ce catastrofă națională va fi Dancila? Ca să nu mai zic de președenția UE.

Urmează probleme foarte grele pentru care PSD trebuie să se pregătească pentru a nu se face de ras și a scădea și mai mult în sondaje. Întrebarea este - va încuviința oare Iohannis un nou premier PSD sau va forța anticipatele?


Deocamdată există mai multe necunoscute însă câteva lucruri sunt clare.

Abuzurile de la protestul din 10 august vor fi plătite de apropiații lui Dragnea iar acest lucru îi va descuraja pe puținii susținători pe care acesta ii mai are.

Partidul se prăbușește sub nebunia micului Erdogan de Romania și nu se întrevede nimic care să schimbe direcția.

Guvernul Dancila este cel mai slab guvern din istoria României iar asta aruncă PSD în ridicol și duce la scăderea în procente iar greul nici nu a început - iarnă și președenția UE.

Inamicii personali ai lui Dragnea precum și orice membru PSD cu un minim de inteligența, vede că trebuiesc luate măsuri rapide pentru redresare.

Eu cred că zilele lui Dragnea sunt numărate.

Data: sâmbătă 18 august 2018
Autor: Alex Toader
Loading...