Un indian în România (IV)

GĂINĂ BĂTRÂNĂ...


De când sunt în România, de multe ori mi-a fost dat să aud zicala “Găina bătrână face ciorbă bună”. Mie mi-a plăcut mesajul acestei zicale. De fapt, mie mi-a plăcut mesajul primei părți ale ei! Pentru că mult timp nu am știut că are și o continuare…


Românii o spuneau des (prima parte!) și restul era de la sine înțeles. Pentru ei! Nu și pentru mine, indianul! Necunoscand partea a două a zicatorii, o interpretăm în felul meu indian, cu tot respectul și cultul pe care-l avem față de oamenii în vârstă, și mai ales față de femeile trecute de o anumită vârstă! Deci eu interpretăm zicatoarea astfel: “Femeia bătrână, care e mai înțeleaptă, mai puțin grăbită, mai pricepută și mai răbdătoare, face ciorbă bună! Toacă legumele și carnea mai cu grijă, lasă ciorba să fiarbă mai mult… (la asta știam că se pune apă!!!).” Pricepeam că, spunând unei doamne în vârstă această zicală, e ca și cum i-ai face un compliment!Așa că, de câte ori aveam în îngrijire o pacienta trecută de prima tinerețe, care se vaita că e bătrână…, o “complimentăm” cu zicatoarea cu găina bătrână! Unele paciente zambeau, bătând din pleoape. Altele se incruntau la mine… Cele mai multe se uitau… în mod ciudat! Și chemau alt medic! Colegii mei (români!) icneau a ras și făceau stânga-mprejur pe călcâie și dispăreau urgent din salon… Iar eu rămâneam cu… găina bătrână!Mult timp a trecut până să aflu și eu și partea a doua a zicalei!!! Vorbeam pe mess cu o internaută, și ajungând să ne facem confidențe vizavi de vârstă, mi-a zis că e mult mai bătrână ca mine! În semn de respect, i-am băgat zicala cu “găina”. Și primesc răspunsul: “:)))))))) Da! Când e morcovul tânăr!”Nu pricepeam nimic! Și i-am mărturisit nedumerirea mea! Printre hohote de ras, exprimate printr-un șir lung de emoticoane hăhăinde, interlocutoarea mea mi-a explicat ceea ce voi, cititorii români știți deja!!!Abia atunci mi-a picat fisa!! Abia atunci am înțeles diversele reacții ale pacientelor mele, “complimentate” de mine cu Zicala! Abia atunci am înțeles inteligența și subtilitatea umorului românesc! Dar tot atunci am înțeles și CARACTERUL colegilor mei români! ? Dar nu le-am luat-o în nume de rău!Amuzantă e țara asta! Amuzanți românii! Și… îmi place să trăiesc aici! Deși nu e ușor pentru mine…


PS: Poate va voi mai povesti despre “experiențele” mele din România, dacă va fi cineva interesat! Acum! Cât e “morcovul” tânăr și dispus la confidențe!(Aici se încheie, din nefericire, povestea medicului indian în România. Din păcate pentru țara asta, și acest medic a plecat. S-a căsătorit cu o colegă româncă, asistentă, și au emigrat în Germania. El era specializat pe chirurgie plastică și reparatorie și mi-a povestit cum se lupta cu șefii lui, ca aceștia să deschidă dulapul (ÎNCUIAT!) din care să poată lua feșe, fire de catgut, anestezice, mănuși chirurgicale și un anumit tip de bandaje speciale pentru pacienții arși. Pentru că pe asta se specializase! Pe chirurgie plastică și reparatorie a marilor arși! Și se lupta cu șefii spitalului, el, medic rezident și indian pe deasupra, să i se permită să facă bine românilor, fără să ia și să dea șpagă.


Și n-a putut...


L-am întrebat de ce, specializat în chirurgie plastică fiind, nu s-a axat pe chirurgie estetică. Pui niște silicoane în sâni și-n fese, tai niște piei, scoți niște kile de slănină de pe burți, bagi un botox în buze, netezesti niște riduri și om te faci! Că, na! În România sunt o grămadă de îmbogățiți peste noapte care își permit și vor să dea un căcălău de bani ca să pară mai tineri și mai frumoși!


S-a uitat la mine lung, cu ochii aia negri, pătrunzători, și mi-a zis așa:


"Dacă doream bani, dacă scopul meu ar fi fost ăsta, eram acum bogat! Poate nu mi-am dorit eu, la început, meseria asta, dar, dacă tot am ajuns să o fac, visul meu este să repar, pe cât îmi stă în putință, ceea ce focul a stricat! Să redesenez oamenii, să-i vindec, să închid plăgi fizice și psihice! Cât despre țâțe și riduri... las altora, că-s destui!")


Povestea e veche. De vreo 8 ani. De domnul doctor Singh nu mai știu nimic...


Și-am încălecat pe-o șa... și v-am zis povestea sa!


Sfârșit

Data: duminică 05 august 2018
Loading...