Despre importanța respingerii modelelor sociale toxice

Unul dintre sporturile naționale este blamarea celor care votează PSD activ sau pasiv, fără a face ceva pentru a le explica de ce opțiunea lor nu e doar greșită ci una de complicitate cu un grup de criminalitate organizată. Iar a comenta la nesfârșit pe tema unor modele toxice fără însă a stabili la nivel personal cel puțin, dacă nu și la nivel comunitar a unor strategii de ieșire din aceste modele toxice, eu cred că e la fel de toxic precum îmbrățișarea lor.

Din punctul meu de vedere, cauzele pentru care există aceste modele sociale toxice ar fi următoarele:

- absența spiritului civic la nivel național (orele de educație civică din comunism au stârpit eficient (cât pe ce să spun conștiincios, oh vai ce termen desuet) patriotismul și civismul răsărit în focurile de la 1848 și înflorit spectaculos din perioada interbelică.

- frica indusă sistematic prin mass media în anii 90-95 referitoare la ”venitul” străinilor/ moșierilor care să ne spolieze, cuplat cu sugestia subliminală că doar neocomuniștii din FSN/ .../ PSD or să ne salveze și or să ne ”dea” ceva, obsesie rămasă din vremuri fanariote și care a micorizat fantastic în vremurile comunismului când ”datul” de către partid era principala armă de șantaj emoțional și legătură către inimile cetățenilor.
- absența unei opoziții reale: partidele istorice au fost căpușate strategic fie cu foști membri care aveau dosare la Secu și care au putut fi șantajați să voteze cum doreau păpușarii din umbră, fie cu foști membri FSN care și-au descoperit mai mult sau mai puțin brusc vocația democrat-pluripartidistă, dar care de fapt și-au urmărit sălbatic doar propriile interese
- discreditarea ”celor care nu sunt cu noi” pe canale media, la fel și ca discreditarea celor care se implică în urmărirea unor idei. Bune, rele, corecte, greșite pdpv al corectitudinii politice dar oamenii ăia fac ceea ce zic, așa că se găsesc destui care să-i discrediteze.

- inflamarea orgoliilor firavei clase de mijloc naționaliste emergente, astfel încât să se preîntâmpine apariția unei noi clase politice neîncuscrite și neșantajabilă

Partea cu ”nu ies la vot că toți sunt o apă ș-un pământ”, îndeosebi cuplată cu experiența faptului că toți politicienii sunt coruptibili și unii ard de nerăbdare să fie corupți e doar partea vizibilă a icebergului.

- sentimentul de inutilitate legat de implicarea civică pe care-l cultivă intens PSD-ul. Partidul ăsta e suficient de bogat pentru a-și permite niște consultanți care știu imens de multă sociologie și care creează strategii superbe de distrugere a poporului român. În principal fiindcă nu sunt români și fiindcă apără interesele unor terțe entități care acționează în spatele măștii Bunicuței binevoitoare care este PSD-ul.

Partea proastă e că PSD-ALDE are un procentaj parlamentar suficient de mare pentru a putea implementa orice lege își dorește. Și da, din punctul ăsta de vedere, frustrarea tuturor celor care ies în stradă și care își doresc o societate în care Guvernul nu să se teamă de cetățeni, dar cel puțin să-i pună pe primul loc al preocupărilor sale, nu în care oamenii să se teamă de visele celor din Guvern, e vizibilă și se acumulează.

Partea și mai proastă e că PNL a demonstrat în prea multe rânduri că joacă la minim două capete și în locul Brătienilor nu au niciun om de stat capabil să spună ”Oi fi eu un simplu (inserați aici orice funcție posibilă), dar la anumite lucruri nu voi renunța niciodată! Doamnelor și domnilor, treziți-vă!”, ca în reclama de la Papaya Advertising.

Din nefericire, nici la 2 ani după alegerile din 2016 nu există nici lideri ai opoziției sau măcar persoane pe care să le investim cu încredere, nici programe efective în care să apară scris negru pe alb, nu doar obiective frumoase ci mai ales strategii, pași, etape, bugete, responsabilități pentru atingerea acelor obiective, aceste absențe nu fac decât să întărească poziția PSD-ALDE, care  joacă în altă ligă de demagogie.

 

Ce avem însă excedentar la capitolul propagare toxicitate? Avem oameni care se plâng constant de România și de restul neamului. Că suntem vai mama noastră, că suntem proști, că suntem săraci, că suntem needucați, că suntem nepoliticoși.

Nestimate persoane, Iisus a zis o chestie deșteaptă, ușor aplicabilă și în cazul vostru: ia patul tău și umblă! Nu vă ține nimeni aici cu forța. Nu e necesar să tolerați nesimțirea în tăcere și foarte toxico-vocalo-văicăritor pe FB. Toate tarele de mai sus sunt tratabile prin educație și auto-educație. Vezi un nesimțit pe stradă că ascultă muzică suficient de tare să-ți spargă urechile? Întreabă-l dacă știe ce muzică asculți tu și cere-i să îți întoarcă serviciul de a nu ști nici tu ce ascultă el. Vezi un nesimțit pe stradă aruncând mizeria? Pune-i-o în sân. Nu de alta dar lucrurile prețioase acolo se țineau pe vremuri. Vezi un nesimțit că nu e în stare să scrie în română, corectează-l. Da, scrisul corect în limba ta e o cerință obligatorie pentru a te putea numi cetățean.

Vezi un grup de penali organizați în structuri semi-mafiote (dar care n-au măcar codul de onoare al celul mai mărunt borfaș), nu te mai plânge că nu ai cu cine vota. Ieși la vot. Anulează-ți votul sau fă ceva ca să apară o clasă politică nouă în care poți avea încredere. Dar ori pleci ori faci ceva! Nu te mai boci ca o banshee depresivă în zi de salariu mărit acordat după matematica Olguței Vasilesco.

 

Mie personal mi-ar plăcea să se schimbe sistemul electoral.

Să se elimine acordarea automată a dreptului de vot dată oricui imediat după împlinirea vârstei de 18 ani.

În primul rând cred că ar trebui să existe pentru votanți o serie de criterii de îndeplinit:

  • Un minim de 1-4 ani de implicare civică (stagiul de armată full time sau voluntariat în orice fel de ramură cu implicații sociale: îngrijirea și ocrotirea copiilor fără părinți și/ sau fără venituri, a copiilor bolnavi, a bătrânilor fără mijloace materiale, ocrotirea naturii, orice aduce plus valoare la nivel social pe măsura posibilităților de auto-întreținere și a implicării în cauza respectivă);
  • Dovada deținerii unui grad minim de cunoștințe despre cultura românească. Mi se pare inacceptabil să scrii într-o limbă pentru care un om obișnuit să aibă nevoie de translator, să citesc panseuri pe tema între două cafteli Nichita mai scria o poezie, să văd polluri în care sunt întrebată pe cine aș alege mâine președinte, iar opțiunile să fie dintre reprezentanții unor Monarhii cât se poate de absolutiste.
  • Și nu în ultimul rând o cerere scrisă pentru a obține dreptul de vot.

Desigur, așa cum se pot depune de oriunde din lume Declarațiile la ANAF grație stickului de semnătură electronică, m-aș hazarda să cred că s-ar putea vota electronic de oriunde din lume pe baza unui astfel de stick.

Și dacă tot vorbim de vot și  punem oamenii pe drumuri, mă întreb și dac-ar fi de acord cu:

- schimbarea Constituției astfel încât omul să devină elementul central
- interzicerea pe viață a eligibilității penalilor în funcțiile publice. Si daca tot răspund magistrații pentru erori, cred că ar trebui să-și asume răspunderea pentru erori legislative și  inițiatorii de legi declarate neconstituționale, precum și obligativitatea votului la vedere in Parlament

- răspunderea polițiștilor, jandarmilor și magistraților pentru erorile comise
- depolitizarea învățământului

- micșorarea numărului de structuri secrete

- tragerea la răspundere (penală) a parlamentarilor pentru neîndeplinirea măsurilor cu care au candidat

- Parlament (uni sau bicameral) dar din 301 membri – sau chiar mai puțin

- reducerea numărului de ministere și stabilirea în Constituție a numărului de ministere, precum și a numelor, ca să nu mai existe țopăieli politice de nu mai știi cine pe cine reprezintă și cui se adresează

- scoaterea în afara legii a oricărui partid care ajunge la un procent de 5-10% de membri penali
- scoaterea în afara legii a traseismului politic (interzicerea pentru minim 6 ani a accederii într-o funcție publică a persoanei care a plecat dintr-un partid spre a se înscrie în altul
- ori depolitizarea TOTALĂ a BOR, ori acceptarea politizării BOR după modelul interbelic - dar în cazul ăsta, desecretizarea tuturor dosarelor preoțești și caterisirea sau afurisirea tuturor celor compromiși, în funcție de gradul de iubire de arginți

Data: luni 16 iulie 2018
Autor: Mira Mincă
Loading...