Bacșișpag. O boală (deocamdată) fară leac.

De ce cred eu că încă nu ne putem vindeca?

Pentru că suferim de o boală cronică: bacșișită. Ne-a intrat in ADN (nu știu când, nu știu pe unde) ideea că trebuie să recompensăm, în mod suplimentar, un serviciu făcut nouă de către cineva care e plătit să-și facă treaba, adică să ne rezolve problemele.

Lucrez într-o bancă. Vine azi, transpirat si disperat, un tânar. Ne povestește că a scos bani de la bancomatul sucursalei noastre, că și-a ridicat banii, dar că a uitat să-și recupereze cardul din mașinărie.

(unele bancomate livrează întai banii, apoi eliberează cardul, altele... viceversa. Când cardul nu este extras din fantă într-o perioadă (destul de) scurtă de timp, bancomatul îl "înghite". Dar, dacă în perioada aia scurtă de timp, uitucul ia banii și uită să-și recupereze si cardul, un "norocos", pe fază fiind, poate să "recupereze" cardul, si să-l folosească la cumpăraturi, pentru că wireless si pentru că fără PIN până-ntr-o sută de lei, de trei ori pe zi!)

Și vine, cum vă povesteam, omul ăsta să-și recupereze cardul. (Sau să constate că altcineva a fost iute de mână și pe fază, și i l-a "recuperat"). Norocosul proprietar de card e repus în posesia plasticului. Îl "înghițise" bancomatul.

Băi, băieți și fete! Scoate tânărul ăsta din portofel 100 de lei și încearcă să i-o plaseze colegei mele, cu titlul de recompensă!!

Adică vii la bancă să-ți recuperezi un bun al tău și simți nevoia să recompensezi un angajat pentru că a făcut ceea ce trebuia să facă?

(Bine, bine! Lăsați! Nu era la medic, înainte de o operație riscantă. Nici la frizer, după ce i-a făcut ăla frizura perfectă. Nici macar în taxi, de l-a dus ăla pe drumul scurt și a ajuns la timp la întâlnire! Că și astea-s  la fel odioase și ar trebui să dispară, urgent!)

Suferim de bacșișită cronică. Aici ne-au adus 45 de ani de comunism și 29 de ani de democrație șpagasist -  bacșișitsă.

Deocamdată atâta putem. Încă n-am găsit leacul.

Data: sâmbătă 14 iulie 2018
Loading...