NATO cere Rusiei sa isi retraga trupele din Republica Moldova, Georgia si Ucraina

Intr-o declaratie istorica, cele 29 de state membre ale Aliantei Nord-Atlantice reunite la summit-ul care are loc la Bruxelles au solicitat Rusiei sa respecte integritatea teritoriala a Georgiei, Ucrainei si Republicii Moldova si sa isi retraga trupele stationate ilegal pe teritoriile acestora.

"Reiteram sprijinul acordat integritatii teritoriale si suveranitatii Ucrainei, Georgiei si Republicii Moldova in cadrul granitelor recunoscute pe plan international.

In conformitate cu angajamentele sale internationale, solicitam Rusiei sa retraga fortele pe care le-a stationat in toate cele trei tari fara consimtamantul lor", se arata in textul declaratiei.

Citeste mai multe pe ziare.com


Iata si textul oficial al declaratie NATO (11-12 Iulie 2018)

https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_156624.htm


Initiative similare.

O initiativa similara a exista si din partea Americii in noiembrie 2008 (mediafax) sau in mai 2017 (cotidianul)

Si Moldova a cerut acest lucru Rusiei in septembrie 2011 - cotidianul


OSCE solicită din nou Rusiei retragerea trupelor din Transnistria (iulie 2011) - timpul.md

"Adunarea Parlamentara a OSCE, ale carei lucrari s-au desfasurat la Belgrad, a cerut duminica Federatiei Ruse retragerea armamentului si a trupelor de pe teritoriul Republicii Moldova si a chemat la reglementarea conflictului transnistrean prin negocieri multipartite, in cadrul formulei "5 plus 2".

O rezolutie referitoare la situatia din Republica Moldova a fost inclusa in Declaratia finala a reuniunii OSCE, adoptata duminica de participantii din 55 de tari.

Rusia si-a luat angajamentul, la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul, ca isi va retrage trupele si armamentul din Transnistria, dar nu si-a indeplinit promisiunea decat in mica masura, in ciuda apelurilor repetate pe care Chisinaul si organizatiile internationale le fac de mai bine de zece ani."


Ucraina se ofera sa creeze un coridor pentru retragerea trupelor din Transnistria (aprilie 2018) - unian.info


Ce spune Rusia:

- Trupele sunt acolo pentru mentinerea pacii in regiune si refuza sa le retraga (octombrie 2017) - unian.info


Data: joi 12 iulie 2018
Autor: Alex Toader
Loading...