Iohannis coboara printre cetateni si pregateste defensiva

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis a declarat sambata (23 Iun) la Sibiu:

"Societatea civila trebuie sa fie in alerta si in momentul in care apar ordonante de urgenta care nu ar trebui sa existe, cum a fost, de exemplu, Ordonanta 13, acea nefericita Ordonanta 13, sa protestam cu toata fermitatea impotriva acestei chestiuni.

Eu cred ca una dintre marile probleme din Constitutia noastra este reprezentata tocmai de posibilitatea absolut necontrolata de a da ordonante de urgenta pe timpul vacantei parlamentare. (...) Este contraproductiv si pericolul consta in faptul ca Guvernul poate sa dea ordonante de urgenta fara ca cei vizati sau cei interesati sa poata interveni macar pentru un control pe constitutionalitate."


Domnul Iohannis semnaleaza asadar un pericol nou care se prefigureaza - ordonantele de urgenta.

Daca pana acum existau metode democratice si institutionale de lupta impotriva asaltului lui Dragnea pe legile justitiei, aceste metode nu mai exista in cazul ordonantelor de urgenta. Nu mai exista voturi parlamentare, opozitie care sa ceara motivare si discutii pe lege, nu mai exista posibilitatea atacarii legii  la Curtea Constitutionala, nu mai exista posibilitatea presedintelui de a retrimite legile in parlament.

Daca Dragnea va recurge la cea mai ilegitima si nedemocratica metoda de a readuce Ordonanta 13, domnul Presedinte Iohannis ne spune ca va trebui sa iesim in strada si sa ne aparam tara.

"Societatea civila trebuie sa fie in alerta (...) sa protestam cu toata fermitatea!"Data: sâmbătă 23 iunie 2018
Autor: Alex Toader
Loading...