Modificarile codului de Procedura Penala - 18 Iunie 2018

Iata care sunt cele mai importante modificari votate Luni de PSD pe codurile de procedura penala.- Se introduce un motiv de revizuire a unei hotarari definitve si anume, daca hotararea de condamnare nu este semnata de judecatorul care a participat la solutionarea cauzei. 

Dragnea ar beneficia de revizuirea dosarului Referendumul, daca modificarea s-ar aplica si retroactiv. 


- Interzicerea publicarii informatiilor despre dosare penale in curs. Aceasta masura se aplica inclusiv jurnalistilor si reprezinta o limitare a libertatii de exprimare.


- Durata urmării penale este limitată la un an, fapt unic în lume. Dacă în acest timp procurorii nu reușesc să trimită în judecată persoana în cauză, atunci dosarul se clasează.  Un an devine astfel termenul de prescripție pentru toate infracțiunile.


- Condamnarea trebuie dovedita in integralitate prin probe, si nu dincolo de orice indoiala rezonabila (in cazul Elodia de exemplu, a fost o condamnare dovedita dincolo de orice indoiala rezonabila).


- Suspectii si inculpatii vor participa la audierea martorilor, cu posibilitatea intimidarii acestora. Pana acum doar avocatul lor putea sa o faca.


- Dosarul se claseaza in termen de un an, daca urmarirea penala pentru fapta, nu trece la urmarire penala pe numele unei persoane.


- Inregistrarile dintr-un caz, care conduc la descoperirea altei infractiuni, nu pot fi folosite pentru dovedirea noii infractiuni


- Arestul devine nelegal dacă persoana nu este condamnată sau dacă fapta este dezincriminată, ceea ce va pune presiune pe magistrați, pentru că vor putea răspunde în astfel de situații. “Este foarte grav, pentru că unele sunt temeiurile pentru arestarea preventivă, spre exemplu, şi altele sunt temeiurile pentru condamnare”, a explicat deputatul USR Stelian Ion.


- Controlul judiciar nu poate depăși 190 de zile (30 plus 160), ceea ce le va permite plecarea din țară celor care doresc să scape sau măcar să amâne executarea condamnării cu închisoarea, ținând cont că este imposibil ca ancheta și procesul să fie finalizat în acest termen.


- Datele si informatiile obtinute in baza Legii securitatii nationale nu vor mai putea fi folosite decat in cercetarea acelor infractiuni care afecteaza siguranta nationala;


- Denuntul poate fi facut, pentru a beneficia de reducerea limitei de pedeapsa, intr-un termen de maxim 6 luni de la data la care persoana a luat cunostinta de savarsirea infractiunii.

 

- Masura arestarii preventive poate fi luata numai daca din probe rezulta indicii temeinice ca inculpatul a savarsit o infractiune. 


- Definitia suspectului va fi modificata. Suspectul va fi persoana cu privire la care exista probe ori indicii temeinice ca a comis o fapta penala, iar nu cea cu privire la care exista o banuiala rezonabila, cum e acum. Se urmareste inlocuirea sintagmei "suspiciune/banuiala rezonabila" din prevederile Codului cu sintagma "indicii temeinice"; (amendament propus de Ministerul Justitiei)

 

- Audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore, din 24:

  

- Este interzis autoritatilor publice sa se refere la inculpati ca si cum ar fi condamnati. 


- O instanta de apel nu poate desfiinta o solutie de achitare decat daca sunt readministrate probe sau introduse probe noi.Observatii:

- Simulacru de dezbatere - amendamentele sustinute de USR si PNL au fost respinse in totalitate, insa amendamentele PSD - UDMR - ALDE au fost acceptate in totalitate. Dezbaterea articolelor a durat in medie un minut pe articol.

- Toate modificările aduse Codului de procedură penală sunt în favoarea suspecților sau chiar a condamnaților pentru fapte penale, niciuna dintre ele nu este formulată în beneficiul victimei. 

- Retroactivitatea unor amendamente este contrară mai multor decizii CCR care precizează că numai Codul Penal poate fi aplicat retroactiv, pe când Codul de procedură este valabil doar pe viitor. Cu toate aceste, o modificare permite revizuirea unor sentințe definitive, sub pretextul unei decizii CEDO.

Data: marţi 19 iunie 2018
Autor: Alex Toader
Loading...